„Portretul lui Dorian Gray”, de Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray” este o carte la care voi reveni cu drag de fiecare dată. Această poveste subliniază plăcerile vinovate ascunse sub un chip frumos dar totodată reflectate într-un tablou care se deteriorează în timp și ajungând să fie fatal.

Descriere: În momentul apariţiei (1890), Portretul lui Dorian Gray a fost un succes însoţit de un uriaş scandal. Scopul romanului, un strălucit puzzle, era să epateze minţile convenţionale prin explorarea infinitelor relaţii dintre viaţă şi artă. Analiză subtilă a societăţii victoriene târzii, dublată de o afirmare a principiilor estetismului şi a teoriei frumosului ca valoare absolută, combinând elementele gotice cu cele ale prozei franceze decadente, Portretul lui Dorian Gray este unul dintre marile romane ale lumii, care a însemnat un punct de cotitură în istoria literaturii.

IMG_20160729_110006Subjugat de farmecul propriului portret, pictat de prietenul său Basil Hallward, Dorian Gray face un pact faustic, vânzându-şi sufletul în schimbul frumuseţii şi tinereţii veşnice. Sub influenţa lui Lord Henry Wotton, el ajunge să ducă o viaţă dublă, dedicându-se tuturor plăcerilor interzise, dar păstrând aparenţele unei vieţi respectabile. În timp ce se afundă în această existenţă promiscuă, Dorian rămâne neatins de semnele degradării fizice şi morale, care însă încep să se ivească pe chipul său zugrăvit în tabloul lui Basil.
Dorian Gray este tipul de personaj care oglindește frumusețea veșnică fără să se observe urmele bătrâneții pe chip, chiar și plăcerile și viciile sale adunate de-a lungul anilor.

Citate preferate:

„…orice portret pictat cu suflet este portretul artistului, și nu al modelului.”

„…dacă un om și-ar trăi viața total, în toată plenitudinea ei, dacă ar da glas oricărei simțiri, dacă și-ar exprima fiecare gând și ar da realitate fiecărui vis, cred că omenirea ar resimți un asemenea proaspăt impuls de bucurie, încât am uita de toate relele medievalismului și ne-am întoarce la idealul elenistic – sau poate că la ceva mai rafinat, mai plenar decât idealul elen.”

„Simțurile sunt cele care tămăduiesc cel mai bine sufletul, așa cum sufletul este cel ce tămăduiește simțurile.”

„Sunt prea îndrăgostit de lectura cărților pentru a dori să le scriu.”

„Respiram în aer o dulce otravă.”

„…adevărata taină a vieții constă în căutarea frumosului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *